MER JUL, GE MIG

Alltså förlåt. Det är precis som ni tror, jag ska lägga mig i Kalle Anka-debatten. Den verkar ju aldrig dö ut. Först av allt vill jag förtydliga att det finns 10 000 olika sidor av detta och att skriva ner allt är omöjligt. Det är en komplex och kontroversiell fråga. När jag först läste om detta var min första tanke att det är så JÄVLA löjligt. En kompis hade på facebook citerat DN och jag lämnade en kommentar: 
 
Så jävla löjligt. Ta bort tomten, han diskriminerar
vita skäggiga män som "potentiellt ser ut så"
 
Japp, jag vet att den lilla svarta dockan är ett blackface. Juden en annan stereotyp och den sista även den någon form av nidbild. De är skapade i annan tid och förknippas med annat än vad de gör idag. Förr användes de, såvitt jag vet åtminstone Black face, på ett väldigt kränkade och nedvärderande sätt. Det är fakta. Efter att ha läst lite mer om det förstår jag verkligen Disney men för mig personligen är det verkligen skitsamma om de är där eller inte. Samtidigt är det ett väldigt bra ställningstagande från Disney att ta detta beslut.
 
Som någon skrev under hashtaggen #Tintingate i höstas "Jag växte upp med Tintin i Kongo och inte blev jag rasist". Visst, ta bort dessa förlegade nidbilder men glöm inte att ersätta de med något annat då? Karaktären Lilla Hjärtat var även den rasistisk tydligen. Snart kommer det inte finnas en enda författare eller illustratör som vågar göra annat än vita blonda karaktärer av rädsla för häxjakt. Hur f.a.n ska dagens ungar lära sig om mångfald då? Allt annat kommer att bli avvikande i deras ögon om vi förmedlar allt för homogent. Har ni tänkt på det PK-kåren? Vi är generationen som växt upp med detta. Vi är generationen där 5,7 % röstade in SD men vi är även generationen där 94,3% INTE gjorde det. 
 
Vi har alltid haft stereotyper och drivit med dem. Varför kan man inte få fortsätta göra det? Vi vänder på steken. Om vi skulle göra en sterotypbild av en svart idag skulle det förmodligen sluta med en gangster med blig bling överallt á la "vilken-jävla-hollywoodrulle-som-helst". En blondie som Paris Hilton och juden skulle nog se ungefär likadan ut som då. Om ett gäng svarta skulle få för sig att göra narr av svenskar, vad skulle de göra då? Förmodligen Sunes Sommar. Ärligt, skulle vi/ni bli kränkta? 
 
Jag läste en helt fantastisk sak idag och jag tycker att alla som har tid att ifrågasätta Disney kan ta sig tid att läsa detta. Gör ni det inte kan ni fortsätta hålla käft. Att läsa det var lite av en käftsmäll. Jag känner igen mig i så mycket och kan skriva under på så mycket att jag blir chockad själv. 
 
Jag försökte under hösten förklara små vardagliga saker jag möter för en kompis. Som att jag i stort sett alltid blir leg:ad på krogen när mina kompisar inte blir det. För mig är det ingen big deal, kompisen gick nästan i taket. Jag är van vid att bli extrakollad. Jag är van vid att folk tar en för osmart och blir chockade när de inser att jag till och med vet vem Fredrik Reinfeldt är. Hör och häpna?! Det är som att ingen förväntar sig ett jävla skit av en, att man kan räkna till mer än 10 verkar liksom vara en positiv överraskning. "Nej men du är ju inte som invandrare och du snackar bra svenska". Som att det skulle vara en jävla komplimang? Tack så mycket då.
 
Samtidigt så klandrar jag inte Svenssonbanan, jag vet att i 99,9% av fallen menar man inget illa. Jag tycker själv att en drös med invandrarkillar är obehagligt att möta en fredagkväll. Så jag viftar bort det och låtsas som ingenting. För jag är van. Det är nog först nu jag faktiskt inser hur illa det låter. Att jag är van att bli kränkt. Så van att jag inte längre uppfattar mig som just kränkt. "Lite måste man väl tåla" brukar jag säga och tillägga att PK-kåren kan ta och lugna ner sig.
 
Nej, du lilla människa som vill diskutera landets PK-diskussion som ballat ur fullständigt, ta en dag i mina skor  och sen kan du fundera över om vi kanske behöver göra något åt saken. Om det är rätt att börja i "Cencurera-det-heligaste-vi-har-på-julafton"-änden det överlåter jag till någon annan att avgöra. För ärligt, jag är rätt trött på att ständigt bli ifrågasatt. 
 
P.S Den lilla svarta dockan som sätter sig på stämpeln och skriker "mommy!" har ända sen jag var liten varit min favorit i Tomteverkstaden. Min jul kommer suga så stenhårt i år. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0