GOD (O)CENSURERAD JUL

Ska rädda julen åt Er. Varsågoda: 
 
 

MER JUL, GE MIG

Alltså förlåt. Det är precis som ni tror, jag ska lägga mig i Kalle Anka-debatten. Den verkar ju aldrig dö ut. Först av allt vill jag förtydliga att det finns 10 000 olika sidor av detta och att skriva ner allt är omöjligt. Det är en komplex och kontroversiell fråga. När jag först läste om detta var min första tanke att det är så JÄVLA löjligt. En kompis hade på facebook citerat DN och jag lämnade en kommentar: 
 
Så jävla löjligt. Ta bort tomten, han diskriminerar
vita skäggiga män som "potentiellt ser ut så"
 
Japp, jag vet att den lilla svarta dockan är ett blackface. Juden en annan stereotyp och den sista även den någon form av nidbild. De är skapade i annan tid och förknippas med annat än vad de gör idag. Förr användes de, såvitt jag vet åtminstone Black face, på ett väldigt kränkade och nedvärderande sätt. Det är fakta. Efter att ha läst lite mer om det förstår jag verkligen Disney men för mig personligen är det verkligen skitsamma om de är där eller inte. Samtidigt är det ett väldigt bra ställningstagande från Disney att ta detta beslut.
 
Som någon skrev under hashtaggen #Tintingate i höstas "Jag växte upp med Tintin i Kongo och inte blev jag rasist". Visst, ta bort dessa förlegade nidbilder men glöm inte att ersätta de med något annat då? Karaktären Lilla Hjärtat var även den rasistisk tydligen. Snart kommer det inte finnas en enda författare eller illustratör som vågar göra annat än vita blonda karaktärer av rädsla för häxjakt. Hur f.a.n ska dagens ungar lära sig om mångfald då? Allt annat kommer att bli avvikande i deras ögon om vi förmedlar allt för homogent. Har ni tänkt på det PK-kåren? Vi är generationen som växt upp med detta. Vi är generationen där 5,7 % röstade in SD men vi är även generationen där 94,3% INTE gjorde det. 
 
Vi har alltid haft stereotyper och drivit med dem. Varför kan man inte få fortsätta göra det? Vi vänder på steken. Om vi skulle göra en sterotypbild av en svart idag skulle det förmodligen sluta med en gangster med blig bling överallt á la "vilken-jävla-hollywoodrulle-som-helst". En blondie som Paris Hilton och juden skulle nog se ungefär likadan ut som då. Om ett gäng svarta skulle få för sig att göra narr av svenskar, vad skulle de göra då? Förmodligen Sunes Sommar. Ärligt, skulle vi/ni bli kränkta? 
 
Jag läste en helt fantastisk sak idag och jag tycker att alla som har tid att ifrågasätta Disney kan ta sig tid att läsa detta. Gör ni det inte kan ni fortsätta hålla käft. Att läsa det var lite av en käftsmäll. Jag känner igen mig i så mycket och kan skriva under på så mycket att jag blir chockad själv. 
 
Jag försökte under hösten förklara små vardagliga saker jag möter för en kompis. Som att jag i stort sett alltid blir leg:ad på krogen när mina kompisar inte blir det. För mig är det ingen big deal, kompisen gick nästan i taket. Jag är van vid att bli extrakollad. Jag är van vid att folk tar en för osmart och blir chockade när de inser att jag till och med vet vem Fredrik Reinfeldt är. Hör och häpna?! Det är som att ingen förväntar sig ett jävla skit av en, att man kan räkna till mer än 10 verkar liksom vara en positiv överraskning. "Nej men du är ju inte som invandrare och du snackar bra svenska". Som att det skulle vara en jävla komplimang? Tack så mycket då.
 
Samtidigt så klandrar jag inte Svenssonbanan, jag vet att i 99,9% av fallen menar man inget illa. Jag tycker själv att en drös med invandrarkillar är obehagligt att möta en fredagkväll. Så jag viftar bort det och låtsas som ingenting. För jag är van. Det är nog först nu jag faktiskt inser hur illa det låter. Att jag är van att bli kränkt. Så van att jag inte längre uppfattar mig som just kränkt. "Lite måste man väl tåla" brukar jag säga och tillägga att PK-kåren kan ta och lugna ner sig.
 
Nej, du lilla människa som vill diskutera landets PK-diskussion som ballat ur fullständigt, ta en dag i mina skor  och sen kan du fundera över om vi kanske behöver göra något åt saken. Om det är rätt att börja i "Cencurera-det-heligaste-vi-har-på-julafton"-änden det överlåter jag till någon annan att avgöra. För ärligt, jag är rätt trött på att ständigt bli ifrågasatt. 
 
P.S Den lilla svarta dockan som sätter sig på stämpeln och skriker "mommy!" har ända sen jag var liten varit min favorit i Tomteverkstaden. Min jul kommer suga så stenhårt i år. 

ALLT FØR NORGE

Om någon missat att det är handbolls-EM. Kört för Sverige men här har ni några av de regerande europamästarna. Regerande världsmästare är de också. Olympiska mästare, gånger två. Larvik, motsvarar Sveriges Sävehof fast ännu bättre. Möttes för övrigt i Champions League nyss. Sävehof fick jättepisk. Här kommer norsk klubbhandboll när den är som ALLRA bäst. 
 

DU GAMLA, DU EN GÅNG FRIA

Sjung aldrig nationalsången, det kan såra någon. Ha inte skolavslutningar i kyrkan, det kan såra någon. Låt inte barnen läsa Tintin, det kan såra någon. Ni får skratta nu. Eller gråta. Jag vet inte vilket. 
 
Läste en bra artikel. Läs den. Här förslagsvis. Ingen stenkoll på gubben det handlar om men jag tycker fokus ska läggas på skribentens poäng. Här kommer ett utdrag där det exemplifieras:
 

Vi lever i de behagsjukas tidsålder. När man återknyter
bekantskapen med Torgny Segerstedt och hans tid slås man av hur fega vi blivit,
i en av världens mest välfungerande demokratier. Man kan inte gärna hävda
att den svenska idédebatten har tagit några svindlande steg framåt sedan
Segerstedts tid. Få vågar avvika, rädslan för verklig friktion är större
än någonsin. Europa brinner, samtidigt som den självutnämnda godhetens
chefsideologer vill rensa ut böcker från svenska bibliotek.
Vad händer den dagen då ickedemokratiska krafter, de som verkligen
livnär sig på konflikt, gör anspråk på makten?
Utan en Torgny Segerstedt – och hans hundar – tycks vi vara illa rustade att
erbjuda dem verkligt motstånd i detta konsensusorienterade land.

Av: Dilsa Demirbag- Sten


WE'RE GOING DOWN, DOWN, DOWN

MEN HEM OCH HA ER JÄVLA TACOKVÄLL DÅ! (här) Ursäkta. Nu är jag lugn. Kanske är det bättre än ingenting men ärligt. Man sitter inte och "jobbar" på övertid (läs: rullar tummarna) enbart för att få fylla i mer i timlistan. Det är nämligen just det de gör nu. Tror jag. Skitsamma men att förlänga Kyotoavtalet, som jag inte läst men som jag förstått endast omfattar ca 15% av världens utsläpp av växthusgaser, utan att sätta upp några nya utsläppsmål, i åtta år är ingen lösning. Det är att skjuta upp på problemen. Det är att köra en sån där husstädning och bara sopa dammet under mattan. Dra på kranen, sätta i proppen i badkaret och gå därifrån. Problemen finns kvar och tillslut svämmer det över. Fattaru'?!
 
 

WHAT ABOUT US

En del kallar mig blå, andra moderat eller borgare. Kapitalistsvin går bra ibland också. Någon kallade mig vänsterradikal och någon annan liberal. Intressant det där. Måste vara jobbigt när man inte kan placera mig i fack. Den här bilden får mig dock att spy lite på kapitalismen oavsett: 
 
Förstår liksom inte vad vi ska ha pengar till om vi inte har någon planet. Som jag sa i förra inlägget, jag är inte insatt i miljöfrågor alls men detta som följer är en ekvation t.o.m jag klarar: 

Höjda havsnivåer = mycket vatten. Pengar = sedlar. Sedlar = papper.
Papper+vatten = dålig idé och att bokstavligen kasta pengarna i sjön.
Lite som Kiruna för övrigt (läs här, världens roligaste nyhet).
 
Tur att det mesta av våra pengar bara är siffror i en burk nu för tiden då. Jag är själv en aktiv förespråkare för mer kortbetalning och mindre kontanter. Gällande den fantastiska bilden i detta inlägg. Klicka på den. Bilden är egentligen inte helt sann, de har som sagt blivit vaccinerade mot svinflunsan. Narkolepsi på hela åhörarbänken aka politikerna. 
 
Nåt helt annat. Har skrivit om tvångssteriliseringarna tidigare. Ska dock inte göra politik av detta. Bara se detta. Dagens tips: TV3 dokumentär från i måndags. 

DO WE GIVE A DAMN

Juletid. Mysstämning och julklappsstress. Ångestframkallande jävla julstress tänker en del. Lika traditionsenlig ångest framkallar även vid denna tid på året FN's klimatkonference.
 
Egentligen skulle jag vilja sätta mig in i miljöpolitiken. Miljön överhuvudtaget. Kan vara bra har jag hört men ärligt. Jag orkar inte. Man blir matt, less och deprimerad. Jag tänker inte ens motivera det. Jag följde COP15, klimatmötet i Köpenhamn 2009. Sverige var ordförandeland för EU under hösten 2009 vilket resulterade i att herr Reinfeldt sprang på toppmöte efter toppmöte. Vad man kom fram till? Njae, inte så mycket annat än att man tar nya tag nästa år. Det var lite som ett eftermiddagsmöte på en svensk arbetsplats en fredagseftermiddag. Trötta, sura och alla ville hem och käka tacos istället. Nya tag på måndag liksom. Inget hände i Köpen med andra ord. Så, COP16 i Cancun då? Fikapausen kan vi kalla den konferensen. COP17 i Durban? Påtår ingick tydligen också. Eventuellt lite baileys och whisky. 
 
Så... COP18 rullar. Julstressen och klimatångesten likaså. Jag har slutat bry mig. Varje år får politikerna svart på vitt siffror om att Moder Jord drabbats av svinflunsan. Ändå sitter de där, som små barn i en sandlåda, och snackar om vems fel det är och vem som skall be om ursäkt först. Tänkte upplysa Er politiker om en sak. Det har visserligen varit det i några år men bättre sent än aldrig; det är dags att vakna nu. Ju mer jag tänker på det inser jag att det var politikerna som utgjorde de där procenten av alla vaccinerade som fick narkolepsi. 
 
Detta fyllde ett uppslag i dagens DN:
 
 
 
Så vad kommer då att ske i Doha under COP18? Jag tror inte vi ska räkna med nåt annat än att de under de kommande dagarna rundar av fredagsfikan, som hållit på i några år nu, och beger sig hemåt för ännu en tacokväll. 

JAG ÄR GUD

Nån fyllde år och ville ha en present. Köpte biljetter till Eva Dahlgren. Inte till tant Dahlgren utan biljetter till hennes konsert. Inte för att vara negativ men Eva Dahlgren har aldrig varit min kopp te. Dricker helst inte te alls faktiskt. Tänkte att "detta kommer ju defo bli mitt livs dyraste tupplur". Två biljetter till tanten med väldigt många grammisar var inte billigt. Gamlingen äntrade scenen och hävdade att hon var gud. Efter nästan två timmar och framförallt denna låt håller jag kanske med. Om någon någonsin tvivlat. Jag är gud. 
 

RSS 2.0