CONFUSING TIME

Juholt-affären är förbi så därför ska jag inte tjöta mer om honom. Tänkte skriva lite om ekonomisk brottslighet, eller ekobrott som de ofta kallas, i största allmänhet. Ekobrott ses ofta som ett "white collar crime", det vill säga, ett brott som begås av någon med hög social och ekonomisk status. (=Juholt) En sån där som ses som en respektabel människa. (=Juholt) Brotten sker oxå inom deras yrkesutövning och de använder sig gärna av vad som kallas för neutraliseringstekniker för att undvika att bli gripna och dömda. (=Juholt) Med neutraliseringsteknik menas att man gör allt för att ursäkta och/eller rättfärdiga sina, egentligen, kriminella handlingar. (=Juholt) Eller den sista gäller ju inte Juholt, han kände ju inte till reglerna, DE var ju otydliga. Reglernas fel alltså...

Vad som däremot ska klassas som  ekobrott råder det fortfarande en viss ambivalens kring. Dels har man tidigare ifrågasatt om det ska ses som ett politiskt problem eller som ett faktiskt brott.  Under 70- och 80-talet var ekobrott ett hett politiskt ämne där vänsterblocket menade att det var en följd av bristande solidaritet och ökad kapitalism medan de borgliga menade att det var en naturlig följd av bl.a. det höga skattetrycket och statens insyn och kontroll i näringslivet. Högern sågs som defensiva i kriminaliseringsprocessen av ekobrott medan vänstern med socialdemokraterna i spetsen sågs som de drivande. Under den socialdemokratiska ledningen under 70- och 80 talet tillsattes diverse utredningar gällande ekobrott men även en kommission. Regeringen Bildt var inte sen att riva upp lagar och förordningar vid maktskiftet på 90-talet. Ren markering. Skadestånd betalades ut till dem som hade utsatts för skattegranskning och anhållits under den tidigare regeringen. Markering som sagt.

Fr.o.m årsskiftet kommer alla småsparare behöva betala dubbel skatt på sina fonder. Fan vad tjusigt. Hårt kritiserat är det av diverse experter. Förståeligt. Det ses som en förmögenhetsskatt för vanligt folk. Finansdepartementet "varnas" på DN's debattsida idag.

Så, för att vara lite generaliserande. Alla vet att vänstern är de som är för höga skatter och högern mot. Så kan nån förklara för mig vad fan det är som händer när:
1. Juholt nallar bidrag (oförenligt med sosse-ambitionerna) och
2. Högern helt plötsligt inför MER (och helt obefogad) skatt?!

Politiker...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0