CONFUSING TIME

Juholt-affären är förbi så därför ska jag inte tjöta mer om honom. Tänkte skriva lite om ekonomisk brottslighet, eller ekobrott som de ofta kallas, i största allmänhet. Ekobrott ses ofta som ett "white collar crime", det vill säga, ett brott som begås av någon med hög social och ekonomisk status. (=Juholt) En sån där som ses som en respektabel människa. (=Juholt) Brotten sker oxå inom deras yrkesutövning och de använder sig gärna av vad som kallas för neutraliseringstekniker för att undvika att bli gripna och dömda. (=Juholt) Med neutraliseringsteknik menas att man gör allt för att ursäkta och/eller rättfärdiga sina, egentligen, kriminella handlingar. (=Juholt) Eller den sista gäller ju inte Juholt, han kände ju inte till reglerna, DE var ju otydliga. Reglernas fel alltså...

Vad som däremot ska klassas som  ekobrott råder det fortfarande en viss ambivalens kring. Dels har man tidigare ifrågasatt om det ska ses som ett politiskt problem eller som ett faktiskt brott.  Under 70- och 80-talet var ekobrott ett hett politiskt ämne där vänsterblocket menade att det var en följd av bristande solidaritet och ökad kapitalism medan de borgliga menade att det var en naturlig följd av bl.a. det höga skattetrycket och statens insyn och kontroll i näringslivet. Högern sågs som defensiva i kriminaliseringsprocessen av ekobrott medan vänstern med socialdemokraterna i spetsen sågs som de drivande. Under den socialdemokratiska ledningen under 70- och 80 talet tillsattes diverse utredningar gällande ekobrott men även en kommission. Regeringen Bildt var inte sen att riva upp lagar och förordningar vid maktskiftet på 90-talet. Ren markering. Skadestånd betalades ut till dem som hade utsatts för skattegranskning och anhållits under den tidigare regeringen. Markering som sagt.

Fr.o.m årsskiftet kommer alla småsparare behöva betala dubbel skatt på sina fonder. Fan vad tjusigt. Hårt kritiserat är det av diverse experter. Förståeligt. Det ses som en förmögenhetsskatt för vanligt folk. Finansdepartementet "varnas" på DN's debattsida idag.

Så, för att vara lite generaliserande. Alla vet att vänstern är de som är för höga skatter och högern mot. Så kan nån förklara för mig vad fan det är som händer när:
1. Juholt nallar bidrag (oförenligt med sosse-ambitionerna) och
2. Högern helt plötsligt inför MER (och helt obefogad) skatt?!

Politiker...

YOU'RE SO BUSY CHANGING THE WORLD

Var och lyssnade på Annika Östberg när hon höll föredrag för några dagar sedan. Oerhört inspirerande och tankeväckande. Tänkte att jag skulle skriva något om det men postar istället ett gammalt inlägg. Kanske skriver något senare i veckan. Tills dess:

Skrev ett inlägg om Annika Östberg häromdagen (tidigare inlägg) som jag inledde med meningen "Jag tänker inte glorifiera Annika Östberg på något sätt, hon har fortfarande blivit dömd för två mord." Fick sedan dessa två kommentarer:Vilken del av min inledande mening var det som var svår att förstå? Kan nån förklara? Schyyrree... För den som inte fattade poängen med det inlägget så kommer den här. Poängen.

Jag tror på människors godhet och människors rätt till en andra chans. Även om deras handlingar inte alltid är goda tror jag på människan bakom. Kalla mig blåögd, vilket jag inte är, men jag tror inte att någon människa i grund och botten är ond. Det kan gå fel för vissa, jävligt fel. Deras handlingar kan vara avskyvärda men det finns alltid en orsak. I fundamentet är vi alla de samma. Åtminstone väldigt lika. Vi är alla gjorde av samma sketna kaksmet kallad sperma. En del kakor blev bara lite brända. Varför en annan fråga. Poängen.

MUSTASCHMODE

Tips på hur man blir en riktig "skojare": odla en mustasch.

Avslutningsvis den största skojaren av dem alla. Han som stärker
teorin om att nivån på "skojarstatusen" sitter i en rejäl mustasch:
*Observera att jag bara menar "skojarnivån", inte deras politik eller nåt annat.

I WANNA GIVE YOU A GOOD SONG
Titta inte, lyssna bara och luta er tillbaka.

DET ÄR SÅ LOGISKT

Jag har nyligen studerat på heltid och levt på CSN med allt vad det innebär. Inkomst: studiebidrag och studielån 8140 kr i månaden. I december hade jag det så roligt att jag fick hela 8178 kr. Tack som fan! Studentlägenhet 26 kvm med en hyra på 3653. Detta höjdes senare till 3758. Bostadsbidrag 600 kr. Mindre tack som fan!

Bostadssituationen i Lund för studenter känner vi alla till men som tur är finns Malmö nära där bostadssituationen är fortsatt jävlig men ändå lite mindre jävlig än Lund. Man accepterar vilket boende som helst som erbjuds med andra ord, i detta fall kom det enda erbjudandet, efter jävligt många ansökningar, från Malmö. Bo i Malmö, plugga i Lund = pendelkostnad 485 kr i månaden. Bidrag? Nej, men lite studentrabatt i alla fall (ord 690kr). Tack som fan! Till detta tillkommer bl.a. en jävla massa dyr kurslitteratur (det mesta kan köpas begagnat men allt går inte att få tag på i andra hand och även andrahandspriserna är rätt saftiga som student).

Slutsats; vi vet alla hur trevlig den ekonomiska situationen är för studenter.

Håkan Juholt. Inkomst 144 000 kr i månaden. (135 860 kr mer än en student) Han har fått 160 000 kronor för mycket i hyresersättning. Kanske kan man då föreställa sig att hans hyresbidrag är lite mer än en students (max 700kr för studerande). Cirka 7500kr om vi ska definiera "lite mer än en students", dvs ca 10ggr mer. Åh fan!

Han misstänks även ha fått dubbel reseersättning för sin privata bil samtidigt som han fått ersättning för en hyrbil. Jmfr gärna med en students reserabatt på 205 kr. Se på fan!

Folk hackar på högern för att de anklagar vänsterfolk för att vara bidragsfuskare. Kanske är det berättigat när en som uppenbarligen inte behöver bidrag gärna mjölkar alla oss skattebetalare på pengar. Det bästa är att han företräder moraltanternas moraltantparti och inte lever upp till nåt av det. Inte lever som han lär med andra ord.

Vi ska dock inte sticka under stol med att jag aldrig gillat Juholt överhuvudtaget. (<--Kolla gärna länkarna-->) Kallade honom för skojare redan i somras. Nu är det bevisat; en morgontidning täcker idag förstasidan med rubriken "En riktig skojare". Redan liksom. Been there, said that.

Lilla Juholt som aldrig haft koll på nåt och inte heller vet vad han vill med nåt har i alla fall idag sagt att han inte vill, eller tänker, avgå. Fattade man ju att han inte tänker göra, inte nog med att han är sämst, han ser dessutom ser ut som Stalin och det är något som gör det hela ännu roligare. Han kommer dock troligen bli tvungen att gå ändå. Bortsett från att han är en opålitlig skojare och hycklare som utseendemässigt liknar en känd maktgalen kommunist är det ju tur att han har en söt mustasch i alla fall. Förlåt Håkan-Bråkan.

Onödig fakta & info: 1. Det är jättelogiskt att Håkan-Bråkan får mer bidrag än en student eftersom han bara tjänar ca 135 860 kr mer i månaden än en student.
2. Håkan Juholt har fått ca 160 000 kronor för mycket = ca 8000 Toblerone. Mona Sahlin, kom tillbaka.


NICE TO MEET YOU ANYWAY

Gårdagens citat framför nyhetssändningen när soffan kom fram till slutsatsen att Juholt troligen måste avgå:

- Han var bra och kortlivad.
- Juholt?
- Ja, bra och bra i och för sig, kortlivad framförallt. Det som gjorde honom bra var att
han var just det, kortlivad. Hej då Juholt!


Angående Pingu. Juholt sa en gång att pingviner var bättre
på att samordna samhällen än Reinfeldt. Tydligen är de
bättre än honom oxå. Aldrig älskad, alltid glömd! Hämässä Juholt!

ALLTID VATTEN UNDER BRON MEN STILLA FLODER I MITT SINNE

Jag har blivit lite kass på att blogga senaste tiden. Kanske har det att göra med att jag har varit rätt kass på att läsa tidningen. Inte läst en tidning på drygt en vecka. Får bara lokalblaskan i lådan nu och den är inget att ha. Sant. Ingen ursäkt egentligen eftersom jag ändå, trots att jag fått både DN och SvD i lådan tidigare, ändå läst dem på internet. Skitsamma, jag känner mig inte särskilt uppdaterad om vad som händer i världen. Brunchrapporten i P3 brukar ha nyhets-quiz, jag fick bara sex rätt häromdagen. Jag antar att det betyder att jag borde börja läsa tidningen igen. Omotiverad är jag, på att skriva oxå. Märks det? Skriver som en femåring just nu känner jag. Shit the same.

Jag har i alla fall förstått så pass mycket att Håkan Juholt är i blåsväder. Jobbigt problem för honom, mitt största problem är om jag ska fira hans avgång nu eller om jag ska vänta tills han faktiskt avgår.

Kanske har nåt på gång oxå om nån nu skulle undra. Tjipp, hadet och hej!REMEMBER A STAR THAT SHONE SO BRIGHT

Ska skriva lite om musik, det där som jag på olika sätt lagt väldigt mycket tid på genom åren. När jag var yngre scannade jag i stort sett MySpace i jakt på musik. När Spotify lanserades för några år sedan var jag givetvis snabb med att skaffa ett konto. Japp man kunde göra egna konton då utan att betala.

Jag har lite svårt för mycket kommersiell musik, en del funkar men det är nåt med det alternativa som alltid är lite bättre. När det inte låter massproducerat och när man hör musikern bakom. När man hör att de blir ett med musiken. När man hör att de faktiskt lever för det de gör. När de skiter i att bli kommersiella och istället fortsätter att göra sin grej.

När nån av dessa artiser får storhetsvansinne och slutar göra sin grej bara för att man kan få ännu mer publicitet och cash då förlorar artisten  hela sig själv. Typ The Ark i melodifestivalen för några år sedan. Det tog några år för dem att hitta tillbaks, anledningen att de ens gjorde det var troligen eftersom de inför avskedsturnén var tvungna att blicka tillbaka.

En annan som gör detta, tappar sig själv, är Adele.  Hon som man lyssnat på i några år och som själv vill vara lite indie. Hon som vill spela på små klubbar i London, lovade att aldrig bli kommersiell och spela på arenor. Nu vill hon göra arenaturné. Jaha... Jag blev nästan lite putt när jag i somras hörde den första singeln från 21 på de stora radiokanalerna. Jag kunde stå ut med det, kul att fler får upptäcka detta liksom. För mig är hela den skivan Malmö, d.v.s. det var ett tag sen. Igår rann nog nästan bägaren över på riktigt: jag hörde Someone like you på radiokanalen som bara har 10 låtar i sin spellista. Jaha och nej då, hon får göra vad hon vill men hon tappade allt. Det som var Adele.

Onödig fakta: Adele har gått i samma klass som Leona Lewis och Jessie J. Bl.a. Imogen Heap, Katie Melua, Kate Nash och Amy Winehouse har även dem gått på samma skola. Bra skola tydligen.

LEAVE KNUGEN ALONE

Köpte en T-shirt nyligen, "Leave Knugen Alone" står det på den. Känns som en bra plan. Brunei är ju en demokrati och sådana gillar vi, även Knugen gillar sådana.(2004) Saudiarabien tillåter fr.om typ förra veckan kvinnor att rösta i lokalvalen. (läs här). Endast lokalvalen. Kvinnor får inte heller köra bil i Saudiarabien, en kvinna dömdes nyligen av landets domstol till tio piskrapp efter att ha trotsat förbudet. Hanky panky...!

Med andra ord, Saudiarabien verkar ju fan vara världens bästa land, jag vill flytta dit och det är ju så mycket bättre än Skövde. Framför allt ser det ju inte ut som Skövde, stan' ingen behövde'. Nej Carl Bildt, det ser inte ut som Skövde, skönt att höra att dina glasögon fortfarande passar dig. Annars har ju Synsam både "rätt glas, och rätt bågar" ifall något skulle vara fel.

Lite mer om Saudiarabien, detta fantastiska land:

* Nyligen dömdes en kvinna för "utomäktenskapliga sexuella förbindelser" till 100 piskrapp och ett års fängelse efter att ha blivit våldtagen av fem män. Ja, men det var ju faktiskt lite slampigt gjort.

* Saudiarabien ligger tydligen bra till på listan över de länder som avrättar flest per år. Jo, preventivt arbete mot kriminalitet är alltid välkommet.

* En homosexuell man dömdes till fem års fängelse och femhundra piskrapp för att han var just homogay.
Homogays gillar ju iof sånt...

* Kristna och shiamuslimer riskeras att gripas pga av sin tro.
Den mänskliga rättigheten religionsfrihet är alltså sådant som förespråkas i Saudiarabien.

* Utländska gästarbetare som ställs inför rätta nekas juridiska ombud och en del blir inte underrättade om vad de står åtalde för. C' est la vie och Viva demokratin!

Det svenska utrikesdepartementet har bl.a. skrivit att "Saudiarabien är en monarki där makten är koncentrerad till kungafamiljen."(...) I en rapport om mänskliga rättigheter från 2010 har man även skrivit att "situationen för mänskliga rättigheter är föremål för omfattande internationell kritik" (...) "Församlings- eller religionsfrihet existerar inte i Saudiarabien. Politiska partier är inte tillåtna."

Låter ju helt fantastiskt, klart som wienerkorvspad att vi i Sverige ska hylla detta. Bra Hans majestätiska majonnäs Challe-Ponken Gustav Berntdotter. Klart vi ska ge deras trevliga kung (diktator)en medalj! Till den svenska journalistkåren samt alla vänsterpartister; Klaga fan inte på Challe-man. Leave Knugen Alone!

I'LL GO WHEREVER YOU WILL GO (forts)

Tog ett tag men ska ta och komma till poängen med inlägget om nya stalkinglagen nu. Som ni kunde läsa, klart och tydligt, menade lagstiftarna själva att en straffskärpningsbestämmelse inte markerar allvaret på samma sätt som en egen brottstyp. Så för att komma till rätta med problemet (för alla vet ju att lagstiftning handlar om allmänprevention...) så fick det bli en ny lag. Ska vi snacka kriminologi så kan vi ju påstå att allt är deterministiskt så det spelar ju ändå ingen roll. Bullshit, jag tror inte på determinism utan den fria viljan. Givetvis styrs den fria viljan även utifrån en straffskala.

Shit the same och vamos framåt. Kontenta; de tror inte på straffskärpningsbestämmelsen.

Det vi ska snacka om är hatbrott. Hatbrott, ett litet begrepp som introducerades i Sverige 1999 när kriminologen, och numera även professor i ämnet, Eva Tiby doktorerade med avhandlingen Hatbrott?. Utan att gå in för mycket på detta så tänkte jag bara nämna hur "hatbrott" behandlas inom lagstiftningen. Ingen egen lag där inte, ne ne, en straffskärpningsbestämmelse, BrB 29kap 2§ 7p närmare bestämt. Vad lagstiftarna tyckte om straffskärpningsbestämmelser? Läs det här igen om du fortfarande inte har fattat. Natta för dig i så fall.

Borde man kanske införa en egen brottstyp även där? Straffskärpningsbestämmelsen fungerar ju inte så som det var tänkt. Den tillämpas sällan och hatbrotten ökar varje år (anmälningarna troligtvis). Å andra sidan,  begreppet hatbrott är rätt diffust. Det är svårt ur juridisk vinkel då det handlar om "motivlagstiftning" vilket gör det minst sagt komplicerat. Finns mycket att säga om detta och jag vet att jag nu missade många aspekter men jag orkar inte skriva en uppsats gällande detta. Det har jag redan gjort.

LAUGHING MY FUCKING ASS OFF

Jag har inte kommit till poängen med föregående inlägg än, jag vet. Den som väntar på nåt gott och allt det där och japp, ni får vänta lite till. Ni kan kolla på det här medan ni väntar.


RSS 2.0