YOU BUILT THE FUNDAMENTS ON WHICH I STAND (part 2)

Vi börjar med den självklara, Elisabeth Ohlson Wallin. Fotograf och konstnär som gjort/gör konst som gett upphov till en hel del livliga debatter genom åren. Mr Poop (nån i ordningen av alla de vitklädda i lustig hatt) ställde in sitt besök med Sveriges ärkebiskop efter att han fått kännedom om Ecce Homo, hennes första utställning. Lokalerna bombhotades, hon mottog dödshot etc. Om nån undrar varför Påven och hans undersåtar blev lite vrånga så var det för att E. Ohlson Wallin gjorde en egen och rätt modern tolkning av Jesus & co i sin utställning. Han, Jesus alltså, blev här lite bög, lite transa. Rätt egen och modern så. (Här kan man hoppa till sista stycket om man redan vet vem hon är och vad hon gjort)

Efter den har hon bland annat gjort In hate we trust och nu senast Jerusalem. In hate we trust var den första jag såg och det var här jag fick upp ögonen för hatbrott men även för konst, främst fotokonst. Temat för Jerusalem skulle man kunna se som en bredare version av Ecce Homo då den inte bara riktar sig mot kristendomen utan även mot judendomen och islam. Världskulturmuseet i Gbg stoppade till en början Jerusalem men fick till slut ge vika. När utställningen väl var på plats liknade det, enligt mig, mer en flygplats än ett museum. Djisses, säkerhetskontroller utan dess like! Onödigt svammel. Väldigt onödigt.

Som sagt, det där är inte det väsentliga. Verkligen inte. Anledningen till att jag fullkomligen, faktiskt, älskar den här konstnären är inte bara för hennes fantastiska bilder. Det är för hennes sätt att ifrågasätta sådana fundamentala instanser som exempelvis religionen faktiskt utgör. Hennes sätt att väcka debatt och nästintill slåss för sin och andras rätt till yttrandefrihet , framförallt inom konsten, är något jag beundrar. Vad jag menar med det sista får vi ta någon annan gång. Lång historia. Hon är en konstnär med lite, sårry, mycket skinn på näsan som folk helst vill få tyst på men trots det kör hon bara på. Går sin egen väg. Kör bah kör säger jag!

I samband med Jerusalem var hon med i SVT debatt och det såg ut såhär:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0